Tyska och franska bilar

Ett av de allra första länderna som började med tillverkningen av förbränningsmotorer var Tyskland. Mercedes Benz var ett av de första företagen som började producera bilar inom Europa. Det var dessutom denna första bil som lade grunden för företagets historia. Idag tillverkar Mercedes Benz exklusiva bilar utrustade med hög prestanda-motorer och mycket lyx.

Bilmärket är mycket populärt världen över, enligt de flesta anses Mercedes Benz vara bland världens mest exklusiva och de ägs av kungar, regeringschefer samt personer med god ekonomi. Företaget har dock även tillverkat ett antal modeller i mellanklassen, både kombi och sedan.

Audi

En annan tysk bil som började lanseras på 1910-talet var från Audi. De fortsatte tillverka ett antal modeller fram till slutet på 1930-talet då de slutade kalla sina bilar för Audi. Det dröjde fram till mitten på 1960-talet innan de återigen kallade sina bilar Audi. Företaget tillverkade även en hel del militärmotorcyklar och flygplansmotorer under både förkrigstiden samt andra världskriget.

BMW

BMW är ytterligare en tysk bil som är väldigt populär runt om i världen och anses vara bland de mer exklusiva. Beroende på vilken modell det gäller kan en BMW kosta över en miljon kronor. Företaget grundades 1916 och, förutom bilar, tillverkar de dessutom flygplansmotorer och motorcyklar. Volvo, Mercedes, Audi och Jaguar är idag BMW:s största konkurrenter.

Porsche

Porsche började tillverka sina bilar redan på 1930-talet. De har sedan starten skapat en rad med olika modeller. En av företagets mest kända bil är Porsche 911 som lanserades för första gången 1963. Det är ett av företagets mest sålda bilar och den finns i flera varianter. Idag tillverkar Porsche främst sportbilar, dock erbjuder vissa av modellerna som SUV eller kombi.

Franska bilar

När det gäller ångbilar var Frankrike ett av de första länderna som började tillverkningen. Landet var väldigt tidigt ute när det kom till tillverkningen av moderna bilar. Det ledde till att biltillverkarna i andra länder, till exempel Tyskland, valde i början att förlägga tillverkningen i Frankrike.

Frankrike ligger idag bakom en rad med välkända bilmärke, till exempel Bugatti, Citroën, Peugeot och Renault. En vanlig åsikt bland svenskar är att de franska bilarna många gånger känns plastiga och håller en rätt låg nivå. Dock har de blivit bättre under de senaste åren och de franska bilarna har ännu igen börjat konkurrera på vår svenska marknad.

Renault

Det var tre bröder som i slutet på 1800-talet startade företaget Renault. Sedan dess har det haft en väldigt lång resa som omfattar bland annat tillverkning av militära fordon som stridsvagnar, men även biltillverkning. En av Renault mest kända modeller är Renault Clip, den ersatte Renault Megane, Renault Laguna och Renault 5. Företaget har även samarbetat en hel del med Volvo vilket resulterat i lastbilstillverkning.

Peugeot

Det franska företaget Peugeot började tillverka sina ångdrivna bilar redan på 1880-talet. De övergick drygt 10 år senare till att tillverka bilar med en förbränningsmotor. Några av Peugeots mest kända modeller är Peugeot 205, 307 och 405. 205 är Peugeot mest sålda personbil.