Europeiska bilar

Om elbilenOm elbilen

Köpa bilKöpa bil

Tyska och franska bilar

Ett av de allra första länderna som började med tillverkningen av förbränningsmotorer var Tyskland. Mercedes Benz var ett av de första företagen som började producera bilar inom Europa. Det var dessutom denna första bil som lade grunden för företagets historia. Idag tillverkar Mercedes Benz exklusiva bilar utrustade med hög prestanda-motorer och mycket lyx.

Bilmärket är mycket populärt världen över, enligt de flesta anses Mercedes Benz vara bland världens mest exklusiva och de ägs av kungar, regeringschefer samt personer med god ekonomi. Företaget har dock även tillverkat ett antal modeller i mellanklassen, både kombi och sedan.

Audi

En annan tysk bil som började lanseras på 1910-talet var från Audi. De fortsatte tillverka ett antal modeller fram till slutet på 1930-talet då de slutade kalla sina bilar för Audi. Det dröjde fram till mitten på 1960-talet innan de återigen kallade sina bilar Audi. Företaget tillverkade även en hel del militärmotorcyklar och flygplansmotorer under både förkrigstiden samt andra världskriget.

BMW

BMW är ytterligare en tysk bil som är väldigt populär runt om i världen och anses vara bland de mer exklusiva. Beroende på vilken modell det gäller kan en BMW kosta över en miljon kronor. Företaget grundades 1916 och, förutom bilar, tillverkar de dessutom flygplansmotorer och motorcyklar. Volvo, Mercedes, Audi och Jaguar är idag BMW:s största konkurrenter.

Porsche

Porsche började tillverka sina bilar redan på 1930-talet. De har sedan starten skapat en rad med olika modeller. En av företagets mest kända bil är Porsche 911 som lanserades för första gången 1963. Det är ett av företagets mest sålda bilar och den finns i flera varianter. Idag tillverkar Porsche främst sportbilar, dock erbjuder vissa av modellerna som SUV eller kombi.

Franska bilar

När det gäller ångbilar var Frankrike ett av de första länderna som började tillverkningen. Landet var väldigt tidigt ute när det kom till tillverkningen av moderna bilar. Det ledde till att biltillverkarna i andra länder, till exempel Tyskland, valde i början att förlägga tillverkningen i Frankrike.

Frankrike ligger idag bakom en rad med välkända bilmärke, till exempel Bugatti, Citroën, Peugeot och Renault. En vanlig åsikt bland svenskar är att de franska bilarna många gånger känns plastiga och håller en rätt låg nivå. Dock har de blivit bättre under de senaste åren och de franska bilarna har ännu igen börjat konkurrera på vår svenska marknad.

Renault

Det var tre bröder som i slutet på 1800-talet startade företaget Renault. Sedan dess har det haft en väldigt lång resa som omfattar bland annat tillverkning av militära fordon som stridsvagnar, men även biltillverkning. En av Renault mest kända modeller är Renault Clip, den ersatte Renault Megane, Renault Laguna och Renault 5. Företaget har även samarbetat en hel del med Volvo vilket resulterat i lastbilstillverkning.

Peugeot

Det franska företaget Peugeot började tillverka sina ångdrivna bilar redan på 1880-talet. De övergick drygt 10 år senare till att tillverka bilar med en förbränningsmotor. Några av Peugeots mest kända modeller är Peugeot 205, 307 och 405. 205 är Peugeot mest sålda personbil.

Engelska och italienska bilar

England började tillverka bilar på 1900-talets början. Ford tillverkade bland annat bilar i landet vilket gav oss tillgång till modeller som Ford Escort, Ford Granada samt Ford Taunus.

Självklart har England även ett antal egna bilmärken, till exempel Aston Martin, Lotus och Rolls Royce vilket är lite mer exklusiva bilar. Ett annat bilmärke som är ursprungligen engelskt är Rover. Det företaget tillverkade hundkojan (Mini) och den välkända Land Rover. Rolls Royce och Rover såldes dock senare till det tyska företaget BMW som bland annat fortsatte tillverka hundkojan.

England har också en del egna bilmärken som exempelvis de exklusivare bilarna Lotus, Aston Martin och Rolls Royce. Rover är också ursprungligen ett engelskt bilmärke som tillverkade bilar som Mini, hundkojan, och Land Rover. Både Rover, och Rolls Royce, såldes senare till BMW som sedan har fortsatt att tillverka den populära hundkojan.

Rolls Royce

Rolls Royce är en biltillverkare som grundades i början på 1900-talet. Det har alltid varit en tillverkare som fokuserat på att lansera mer exklusiva bilar med komfortabel inredning, hög prestanda-motorer och lyx i mängder. Företaget fortsatte under många år, men år 1998 såldes verksamheten till Volkswagen. Namnet ”Rolls Royce” såldes däremot till BMW.

Aston Martin

En annan engelsk biltillverkare som lanserat lyxiga sportbilar med kraftfulla motorer och snygg design är Aston Martin. Den första modellen lanserades år 1915 och detta bilmärke är vanligt att se i bland annat James Bond-filmerna.

Italienska bilar

Italien är ett annat land som är känt för sport- och lyxbilar. Exempel på kända bilmärken från Italien är Lamborghini, Ferrari och Maserati. Dessa bilar kostar dock en hel del, ofta en miljon kronor och upp. Men det finns även personbilar från Italien, exempelvis Fiat.

Ferrari

Enzo Ferrari grundade företaget 1928 och tillverkade under sina första år motorer samt bilar för formel 1. Sportbilstillverkningen började under 1940-talet och anledningen till tillverkningen var främst för att finansiera företagets egna tävlingsverksamhet. Ferrari har genom året kommit ut med flera populära modeller, bland annat Ferrari Enzo, efter grundaren, Ferrari 308, Ferrari Testarossa och fler. Fiat köpte upp företaget på slutet av 1960-talet. Dock blev det återigen sitt egna företag 2016.

Fiat

Fiat är ett italienskt företag som fokuserar mer på personbilar. Det grundades på slutet av 1800-talet och lanserade den första personbilen redan året därpå. Denna modellen tillverkades dock endast i 20 exemplar. Fiat kom först igång ordentligt med biltillverkningen under 1950-talet.

Svenska bilar

Trots att Sverige kanske inte är den största, bästa när det kommer till biltillverkning har landet ändå lyckats grunda ett antal bilmodeller. De mest populära är nog Saab och Volvo. Dessa bilar blev populära över hela världen, men främst i Norden.

Saab

Saab grundades på 1930-talet och är i grunden en flygplanstillverkare. Förfrågan på flygplanen minskade dock efter andra världskriget vilket fick företag till att börja med biltillverkning. Personbilen utvecklades med hjälp av de ingenjörer som sysslade med flygplanstillverkningen vilket ledde till att bilarna fick en unik aerodynamik i designen. Växellådor och motorer som skapades var även något väldigt unikt för den tiden. Idag är dock dessa en standard hos biltillverkare.

Den första bilen från Saab kom ut år 1950 och blev snabbt en succé. Sedan dess har det tagit fram flera modeller, varav den mest sålda är Saab 900. År 2012 köptes Saabs konkursbo upp av NEVS, ett företag som idag tillverkar elbilar de baserat på karossen från Saab 900.

Volvo

Ett annat populärt svenska företag som sysslat med biltillverkning är Volvo. Företaget grundades 1926 och lanserade sin första personbil redan året därpå. Volvo fortsatte tillverka en rad med modeller genom åren, bland annat Volvo Duett, Volvo Amazon, Volvo 240, 740 och många fler. Modellerna finns även som kombi, sedan och går att utrusta med olika motorer.

Företaget Volvo personbilar köptes upp av Ford Motor Company på slutet av 1990-talet. Företaget sålde sedan vidare Volvo till ett bilföretag i Kina.

Koenigsegg

En svensk biltillverkare som ligger bakom mer exklusiva sportbilar är Koenigsegg. Företaget har bland annat satt flera hastighetsrekord med bilarna och är bland sportbilsälskare ett etablerat bilmärke. Bilar från Koenigsegg skräddarsys alltid för ägarna, kostnaden kan därför ligga på upp till 30 miljoner kronor.

Fördelar med elbilar

Funderar du på att köpa en elbil men känner dig fortfarande lite osäker? Det finns flera fördelar med att välja en elbil och här kan du läsa om några av dessa.

En stor fördel med elbilen är att de inte låter mycket. De bidrar därför inte till allt jobbigt trafikbuller. Det kan vara en väldigt bra sak, speciellt i de mer täta städer. Elbilarna har dock ett artificiellt ljud som låter en aning för att varna fotgängare.

En annan fördel är att elbilar, precis som namnet antyder, drivs av just el. Det finns idag laddstationer utplacerade runt om i landet och enligt många är dessa lättare att hitta jämfört med bensinstationer på vissa platser. Det kan även finnas parkeringsplatser där det är möjligt att ladda bilen.

Den sista fördelen med att välja en elbil är att de är ofta billigare att hålla i drift jämfört med andra bilar. Det sägs att det kostar ungefär 2 kronor per mil att köra en elbil vilket är mycket billigare jämfört med de flesta bensindrivna fordonen.

De billigare kostnaderna beror dock på vad inköpspriset på bilen är. Ett tips är att leta efter elbilar på nätet och jämföra priser.

Nackdelar med elbilar

När du försöker bestämma dig om en elbil är för dig eller inte är det viktigt att du känner till både fördelarna och nackdelarna. Det bästa är att läsa igenom nackdelarna och tänka efter på om detta är någonting du är okej med innan du gör ditt beslut.

En av de största nackdelarna med elbilen är att de många gånger har en begränsad räckvidd- Det kan leda till problem om du ska åka på en lång bilresa och det inte finns tillräckligt många laddstationer. Det utvecklas dock hela tiden elbilar med längre räckvidder. Men vill du köpa en elbil med så lång räckvidd som möjligt får du räkna med ett högt inköpspris. Då kanske det blir billigare med en vanlig bil istället. Detta leder till en annan nackdel vilket är inköpspriset. En elbil kan vara väldigt dyr när du köper den ny, så ta en noga titt på din budget och se ifall du verkligen kommer ha råd med en elbil.

En sista nackdel är laddstationerna. Trots att de finns många ställen att ladda bilarna på beror det lite på var i landet du bor. Innan du köper en elbil rekommenderas det att du ser ifall det finns laddstationer i ditt område.

Köpa en begagnad bil

Det är inte alla som vill köpa en sprillans ny bil. Anledningen till detta är ofta pengarelaterad. Som tur är finns det flera ställen du kan hitta begagnade bilar på som fungerar lika bra. Men till ett billigare pris. Det finns dock inga garantier som kan täcka fel när du köper begagnat. Skulle någonting gå sönder måste du då stå för hela kostnaden själv.

Är du intresserad av att köpa en begagnad bil kommer här några tips på vad du bör tänka på.

Provkör alltid

En av de viktigaste sakerna du bör göra är att provköra bilen. Du bör både köra den i låg hastighet och lite högre för att se hur det känns. Testa även bromsarna och hur bra den svänger. Om du har möjligheten att ta med bilen på ett besök hos en besiktningsstation bör du göra detta. Lyssna även på hur bilen låter. Glöm inte att dubbelkolla däcken.

Obetalade avgifter och skatt

Bilskatter, trängselskattsavgifter och parkeringsanmärkningar följer sedan några år tillbaka med bilen. Det innebär att om du köper en begagnad bil som har skulder kan du bli skyldig att betala detta. Dubbelkolla alltid innan köp att det inte finns några obetalda avgifter. Det kan finnas undantag ifall bilen inte är värd särskilt mycket. Dock rekommenderas det att du alltid kollar upp detta för att vara säker.

Köpekontrakt

Ett sista tips om du köper en begagnad bil från en privatperson är att alltid skriva ett köpekontrakt. Där skriver ni ner allt ni kommer överens om. Det är viktigt att ni båda är nöja med kontraktet. Det finns mallar på hur dessa kan se ut på nätet ifall du känner dig osäker.

Köpa sin första bil

För många är det ett riktigt stort ögonblick att köpa sin första bil. Det görs vanligtvis i samband med att man tagit körkort. Att köpa bil kan ses som det första inträdet in i vuxenlivet. Vissa väljer dock att vänta med att köpa sin första bil, de sparar hellre pengar så de har råd att köpa en finare modell. Dock kan en fin begagnad bil säljas till ett bra pris vilket är ett bra alternativ för alla som inte har pengarna till en fabriksny modell.

Klar budget

Innan du börjar leta efter första bilen är det viktigt att du tar sätter en budget. Ta en titt på hur mycket du har råd med och bestämd dig sedan ifall du ska fortsätta jobba och spara pengar, eller köpa en för de pengar du har.

När vi pratar om kostnaden är det viktigt att du inte endast tänker på inköpspriset, utan även hur mycket det kommer kosta att äga bilen. Alltså försäkringar, skatter, bensin och så vidare. Genom att ta en titt på driftkostnaderna kommer du kunna räkna ut vad bilen kommer kosta varje månad. Sedan kan du avgöra ifall det är ett belopp du känner dig bekväm att betala för eller inte.

Frågor om vår hemsida? Fyll i kontaktformuläret och ställ dina frågor så återkommer vi.

kjellasklingbilab.se – Europeiska bilar, elbilar och information om att köpa bilkjellasklingbilab.se – Europeiska bilar, elbilar och information om att köpa bil