Trots att Sverige kanske inte är den största, bästa när det kommer till biltillverkning har landet ändå lyckats grunda ett antal bilmodeller. De mest populära är nog Saab och Volvo. Dessa bilar blev populära över hela världen, men främst i Norden.

Saab

Saab grundades på 1930-talet och är i grunden en flygplanstillverkare. Förfrågan på flygplanen minskade dock efter andra världskriget vilket fick företag till att börja med biltillverkning. Personbilen utvecklades med hjälp av de ingenjörer som sysslade med flygplanstillverkningen vilket ledde till att bilarna fick en unik aerodynamik i designen. Växellådor och motorer som skapades var även något väldigt unikt för den tiden. Idag är dock dessa en standard hos biltillverkare.

Den första bilen från Saab kom ut år 1950 och blev snabbt en succé. Sedan dess har det tagit fram flera modeller, varav den mest sålda är Saab 900. År 2012 köptes Saabs konkursbo upp av NEVS, ett företag som idag tillverkar elbilar de baserat på karossen från Saab 900.

Volvo

Ett annat populärt svenska företag som sysslat med biltillverkning är Volvo. Företaget grundades 1926 och lanserade sin första personbil redan året därpå. Volvo fortsatte tillverka en rad med modeller genom åren, bland annat Volvo Duett, Volvo Amazon, Volvo 240, 740 och många fler. Modellerna finns även som kombi, sedan och går att utrusta med olika motorer.

Företaget Volvo personbilar köptes upp av Ford Motor Company på slutet av 1990-talet. Företaget sålde sedan vidare Volvo till ett bilföretag i Kina.

Koenigsegg

En svensk biltillverkare som ligger bakom mer exklusiva sportbilar är Koenigsegg. Företaget har bland annat satt flera hastighetsrekord med bilarna och är bland sportbilsälskare ett etablerat bilmärke. Bilar från Koenigsegg skräddarsys alltid för ägarna, kostnaden kan därför ligga på upp till 30 miljoner kronor.