Engelska och italienska bilar

England började tillverka bilar på 1900-talets början. Ford tillverkade bland annat bilar i landet vilket gav oss tillgång till modeller som Ford Escort, Ford Granada samt Ford Taunus.

Självklart har England även ett antal egna bilmärken, till exempel Aston Martin, Lotus och Rolls Royce vilket är lite mer exklusiva bilar. Ett annat bilmärke som är ursprungligen engelskt är Rover. Det företaget tillverkade hundkojan (Mini) och den välkända Land Rover. Rolls Royce och Rover såldes dock senare till det tyska företaget BMW som bland annat fortsatte tillverka hundkojan.

England har också en del egna bilmärken som exempelvis de exklusivare bilarna Lotus, Aston Martin och Rolls Royce. Rover är också ursprungligen ett engelskt bilmärke som tillverkade bilar som Mini, hundkojan, och Land Rover. Både Rover, och Rolls Royce, såldes senare till BMW som sedan har fortsatt att tillverka den populära hundkojan.

Rolls Royce

Rolls Royce är en biltillverkare som grundades i början på 1900-talet. Det har alltid varit en tillverkare som fokuserat på att lansera mer exklusiva bilar med komfortabel inredning, hög prestanda-motorer och lyx i mängder. Företaget fortsatte under många år, men år 1998 såldes verksamheten till Volkswagen. Namnet ”Rolls Royce” såldes däremot till BMW.

Aston Martin

En annan engelsk biltillverkare som lanserat lyxiga sportbilar med kraftfulla motorer och snygg design är Aston Martin. Den första modellen lanserades år 1915 och detta bilmärke är vanligt att se i bland annat James Bond-filmerna.

Italienska bilar

Italien är ett annat land som är känt för sport- och lyxbilar. Exempel på kända bilmärken från Italien är Lamborghini, Ferrari och Maserati. Dessa bilar kostar dock en hel del, ofta en miljon kronor och upp. Men det finns även personbilar från Italien, exempelvis Fiat.

Ferrari

Enzo Ferrari grundade företaget 1928 och tillverkade under sina första år motorer samt bilar för formel 1. Sportbilstillverkningen började under 1940-talet och anledningen till tillverkningen var främst för att finansiera företagets egna tävlingsverksamhet. Ferrari har genom året kommit ut med flera populära modeller, bland annat Ferrari Enzo, efter grundaren, Ferrari 308, Ferrari Testarossa och fler. Fiat köpte upp företaget på slutet av 1960-talet. Dock blev det återigen sitt egna företag 2016.

Fiat

Fiat är ett italienskt företag som fokuserar mer på personbilar. Det grundades på slutet av 1800-talet och lanserade den första personbilen redan året därpå. Denna modellen tillverkades dock endast i 20 exemplar. Fiat kom först igång ordentligt med biltillverkningen under 1950-talet.